О возможности изучения структуры зон развития многолетнемерзлых пород мобильными геоэлектрическими методами - Левашов, С.П.; Червоный, Н.П.; Якимчук, Н.А.; Корчагин, И.Н.; Пищаный, Ю.М.; Прилуков, В.В.; Якимчук, Ю.Н. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2012)
Приведены практические результаты экспериментального применения в 2009 г. нетрадиционных геоэлектрических методов становления короткоимпульсного электромагнитного поля (СКИП) и вертикального электрорезонансного зондирования (ВЭРЗ) при поисках нефти и газа в зоне развития многолетнемерзлых пород. Оперативно полученная этими методами дополнительная и независимая информация может быть использована при определении оптимального места заложения поисковой скважины на участке работ. Результаты экспериментов свидетельствуют о практической целесообразности применения методов СКИП и ВЭРЗ для оперативного решения нефтегазопоисковых задач в сложных геолого-тектонических условиях Сибирской платформы, а также служат еще одним веским аргументом в пользу целесообразности более широкого применения технологии СКИП - ВЭРЗ в геологоразведочном процессе на нефть и газ. Установленную геоэлектрическими измерениями устойчивую корреляцию между локальными поднятиями, уменьшением мощности мерзлого слоя и увеличением мощности талых вод под мерзлым слоем можно считать “прямым индикатором нефтегазоносности”. Наведено практичні результати експериментального застосування в 2009 р. нетрадиційних геоелектричних методів становлення короткоімпульсного електромагнітного поля (СКІП) і вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ) під час пошуків нафти і газу в зоні розвитку багаторічномерзлих порід. Оперативно отримана цими методами додаткова і незалежна інформація може бути використана для визначення оптимального місця закладання пошукової свердловини на ділянці робіт. Результати експериментів засвідчують про практичну доцільність застосування методів СКІП і ВЕРЗ для оперативного вирішення нафтогазопошукових завдань у складних геолого-тектонічних умовах Сибірської платформи, а також є ще одним вагомим аргументом на користь доцільності ширшого застосування технології СКІП-ВЕРЗ у геологорозвідувальному процесі на нафту і газ. Установлену геоелектричними вимірами стійку кореляцію між локальними підняттями, зменшенням потужності мерзлого шару та збільшенням потужності талих вод під мерзлим шаром можна вважати “прямим індикатором нафтогазоносності”. The experimental results on practical application in 2009 of nontraditional geoelectric methods of forming a short-pulsed electromagnetic field (FSPEF) and vertical electric- resonance sounding (VERS) during the oil and gas search within the zone of permafrost development are discussed. The additional and independent information, operatively obtained by these methods, can be used when the optimal location of prospecting well determining within the investigation site. Results of experiments show the feasibility of FSPEF and VERS method application for the operative solving the oil and gas prospecting problems in complex geological and tectonic conditions of the Siberian platform, and is another strong argument in favor of the feasibility of wider use of FSPEF-VERS technology in the process of geological exploration for oil and gas. Established by geoelectric measurements the robust correlation between local uplifts, decreasing of the frozen layer and increasing the of melt water thickness under the frozen layer can be considered as “a direct indicator of the oil and gas” (DHI).