Опыт применения мобильных геофизических методов для установления причин деформации зданий - Левашов, С.П.; Якимчук, Н.А.; Корчагин, И.Н.; Пищаный, Ю.М.; Прилуков, В.В.; Якимчук, Ю.Н. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2012)
Приведены результаты применения комплекса геоэлектрических методов становления короткоимпульсного электромагнитного поля, вертикального электрорезонансного и георадарного зондирований для изучения инженерно-геологических условий в районе двух жилых домов в г. Киеве. Установлено, что появление трещин в стенах проблемных домов обусловлено техногенным и естественным водными потоками. Сделан вывод о том, что при проведении проектных работ под строительство зданий, промышленных сооружений и объектов транспортной инфраструктуры необходимо в обязательном порядке учитывать подземные водные потоки. Недоучет подземных потоков приводит к существенным потерям времени и финансовых ресурсов. Обнаружение и картирование водных потоков и участков повышенного увлажнения грунтов может оперативно осуществляться комплексом используемых геофизических методов. Этот комплекс может также использоваться для решения специфических инженерно-геологических задач при строительстве новых объектов, а также для регулярного мониторинга инженерно-геологического состояния среды в уже построенных районах. Наведено результати застосування комплексу геоелектричних методів становлення короткоімпульсного електромагнітного поля, вертикального електрорезонансного та георадарного зондувань для вивчення інженерно-геологічних умов у районі двох житлових будинків у м. Києві. Встановлено, що поява тріщин у стінах проблемних будинків зумовлена техногенним і природним водними потоками. Зроблено висновок, що під час проведення проектних робіт під будівництво будинків, промислових споруд та об’єктів транспортної інфраструктури необхідно в обов’язковому порядку враховувати підземні водні потоки. Неврахування підземних потоків призводить до істотних втрат часу та фінансових збитків. Виявлення та картування водних потоків і ділянок підвищеного зволоження ґрунтів можна оперативно здійснювати комплексом геофізичних методів, що використовуються. Цей самий комплекс можна також застосовувати для вирішення специфічних інженерно-геологічних завдань під час будівництва нових об’єктів, а також для регулярного моніторингу інженерно-геологічного стану середовища в районах, уже побудованих. The results of application of the complex of geoelectric methods of forming short- pulsed electromagnetic field (FSPEF), vertical electric-resonance (VERS) and georadar soundings in the areas of two apartment buildings in Kiev are given. It was established by geophysical studies that the appearance of cracks in the walls of problem houses are due to the man-made and natural water flows. The following conclusion is done: it is necessary in obligatory order to take into account the underground water flows when undertaking the design work for the buildings, industrial structures and objects of the transport infrastructure construction. The neglect of underground flow brings to the essential waste of time and financial resources. The finding and mapping of water flow and area of the raised soil moistening can be realized operatively by complex of used geophysical methods. This complex can be also used for solving the specific engineering- geological problems during new objects construction, as well as for regular monitoring of the engineering-geological condition of environment in areas of already constructed objects.