Функція детермінованої ймовірності в динамічних задачах геофізики - Карпенко, В.М.; Стародуб, Ю.П. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2012)
Розглянуто функцію детермінованої імовірності, що враховує закони: збереження, зміни, перенесення та упакування енергії у русі системи фізичних точок, визначає закон нормального розподілу Гаусса і дає змогу визначати потенціальну та кінетичну енергії фізичної точки системи виходячи зі знань про загальну енергію. Зв’язок кінетичної і потенціальної енергій з фізичними та кінематичними параметрами окремої точки та її рухи у замкненій фізичній системі дозволяє однозначно визначати динамічні параметри за відомими кінематичними параметрами і навпаки. Використання цієї функції для аналізу руху матеріальних систем (фізичних точок Землі, хвильового поля сейсмічного сигналу і т. ін.) дає можливість отримати коректний розв’язок обернених задач математичної геофізики. Рассматривается функция детерминированной вероятности, которая, учитывая законы сохранения, изменения, переноса и упаковки энергии в движении системы физических точек, определяет закон нормального распределения Гаусса и позволяет определять потенциальную и кинетическую энергии элементарной точки системы исходя из знаний об общей энергии. Связь кинетической и потенциальной энергий с физическими и кинематическими параметрами отдельной точки и её движения в замкнутой физической системе позволяет однозначно определять динамические параметры по известным кинематическим параметрам и наоборот. Применение этой функции к анализу движения материальных систем (физических точек Земли, волновое поле сейсмического сигнала и др.) даёт возможность получить корректные решения обратных задач математической геофизики. The function of the determined probability which is examined, taking into account the laws of conservation, change, transfer and packing of energy in a motion of physical points system, the law of normal Gauss distribution determines and allows determining potential and kinetic energy of the system elementary point, coming from knowledge about general energy. Connection of kinetic and potential energies with the physical and kinematics parameters of separate point and its motion in the conservative physical system allows definitely to determine dynamic parameters from the known kinematics parameters and vice versa. Application of this function to the analysis of the material systems motion (system of physical points of the Earth, wave field of seismic signal and other) enables gain of correct solution of inverse mathematical geophysics problems.