Оперативная оценка перспектив нефтегазоносности участков в Днепровско-Донецкой впадине по результатам обработки данных ДЗЗ - Левашов, С.П.; Якимчук, Н.А.; Корчагин, И.Н.; Божежа, Д.Н.; Прилуков, В.В.; Якимчук, Ю.Н. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2012)
Представлены новые результаты оценки перспектив нефтегазоносности трех участков в районе Северного борта Днепровско-Донецкой впадины. Они получены с использованием технологии частотно-резонансной обработки и интерпретации данных дистанционного зондирования Земли (ДЗЗ) с целью “прямых” поисков и разведки месторождений углеводородов (УВ), рудных полезных ископаемых, водоносных коллекторов. Эта технология работает в рамках “вещественной” парадигмы геолого-геофизических исследований, сущность которой состоит в “прямых” поисках конкретного вещества: нефти, газа, золота, серебра, платины, цинка, железа, воды и др. Она позволяет оперативно обнаруживать и картировать аномальные зоны типа “залежь нефти” и (или) “залежь газа”, которые обусловлены крупными и средними месторождениями УВ. В результате экспериментальных исследований получена новая (дополнительная) и, главное, независимая информация о перспективах нефтегазоносности обследованных площадей. Эта информация в комплексе с имеющимися геолого-геофизическими материалами может быть использована для выбора объектов первоочередного детального изучения и разбуривания. С помощью технологии частотно-резонансной обработки и дешифрирования данных ДЗЗ может быть выполнена оперативная оценка перспектив нефтегазоносности недостаточно изученных участков и структур в нефтегазоносных регионах Украины. Наведено нові результати оцінки перспектив нафтогазоносності трьох ділянок у районі Північного борту Дніпровсько-Донецької западини. Вони отримані з використанням технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з метою “прямих” пошуків і розвідки родовищ вуглеводнів (ВВ), рудних корисних копалин, водоносних колекторів. Ця технологія працює в рамках “речовинної” парадигми геолого-геофізичних досліджень, сутність якої полягає у “прямих” пошуках конкретної речовини: нафти, газу, золота, срібла, платини, цинку, заліза, води тощо. Вона дає можливість оперативно виявляти і картувати аномальні зони типу “поклад нафти” і (або) “поклад газу”, які зумовлені великими та середніми родовищами ВВ. У результаті експериментальних досліджень отримано нову (додаткову) і, головне, незалежну інформацію про перспективи нафтогазоносності обстежених ділянок. Ця інформація в комплексі із наявними геолого-геофізичними матеріалами може бути використана для вибору об'єктів першочергового детального вивчення та розбурювання. За допомогою технології частотно-резонансної обробки і дешифрування даних ДЗЗ може бути виконана оперативна оцінка перспектив нафтогазоносності недостатньо вивчених ділянок і структур у нафтогазоносних регіонах України. The new results of the oil and gas prospect assessment of three areas located in the Northern side of Dnepr-Donets basin are given. They were obtained with the help of technology of frequency-resonance processing and interpretation of remote sensing (RS) data in order for the “direct” searching and prospecting the hydrocarbons (HC), ore minerals, and water-bearing reservoirs. This technology works within the framework of the “material” paradigm of geological and geophysical studies, the essence of which is “direct” searching for a particular substance such as oil, gas, gold, silver, platinum, zinc, iron, water, etc. It allows to find and map operatively the anomalous zones of “oil deposit” and (or) “gas deposit” type, which are conditioned by large-scale and medium size HC deposits. As a result of experimental studies, a new (additional) and, most importantly, an independent information about oil and gas potential of the investigated areas have been received. This information in conjunction with available geological and geophysical materials can be used to select priority sites for a detailed study and drilling. With the technology of frequency-resonance processing and interpretation of remote sensing data using a rapid assessment of hydrocarbon potential and all insufficiently studied sites and structures in the different oil-and-gas bearing regions of Ukraine can be carried out.