Вплив забруднення повітряного середовища на стан здоров’я населення за 2001-2010 рр. - Стахів, І.Р. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2013)
Досліджено вплив забруднення атмосферного повітря на стан здоров’я населення в м. Києві. Встановлено, що поряд зі збільшенням концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі забрудненої території спостерігалося зростання рівнів захворюваності населення, у тому числі хворобами органів дихання, систем кровообігу, хворобами алергічного походження. Виявлено сильний прямий кореляційний зв’язок між ступенем забруднення повітря пилом і загальним рівнем захворюваності дорослого населення на бронхіальну астму (r = 0,88), системи кровообігу (r = 0,91), ішемічні хвороби серця (r = 0,89), на алергічний риніт (r = 0,72). Головна причина суттєвого збільшення рівня захворювань - забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами техногенного походження. Исследовано влияние загрязнения атмосферного воздуха на состояние здоровья населения в г. Киеве. Установлено, что наряду с увеличением концентрации вредных веществ в атмосферном воздухе загрязненной территории наблюдался рост уровней заболеваемости населения, в том числе болезнями органов дыхания, системы кровообращения, болезнями аллергического происхождения. Выявлена сильная прямая корреляционная связь между степенью загрязнения воздуха пылью и общей заболеваемостью взрослого населения бронхиальной астмой (r = 0,88), системы кровообращения (r = 0,91), ишемические болезни сердца (r = 0,89), аллергическим ринитом (r = 0,72). Главная причина существенного увеличения заболеваний - загрязнение атмосферного воздуха вредными веществами техногенного происхождения. The effect of air pollution on public health in Kiev is studied. It is established that along with the increase of concentration of harmful substances in the air polluted area saw an increase in levels of morbidity, including respiratory diseases, circulatory system, diseases of allergic origin. The strong direct correlation between the degree of air pollution by dust and the overall incidence of adult population with bronchial asthma (r = 0,88), on the circulatory system (r = 0,91), on ischemic heart disease (r = 0,89), allergic rhinitis (r = 0,72) are exposed. The main reason of a significant disease increase is air pollution harmful substances caused by anthropogenic.