Курська магнітна аномалія: Аналіз аномального магнітного поля за даними наземних, стратосферних і супутникових зйомок - Орлюк, М.І.; Марченко, А.В.; Бакаржієва, М.І. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2013)
Узагальнено всі наявні картографічні матеріали щодо геомагнітного поля району Курської магнітної аномалії (КМА). Проаналізовано характер аномального магнітного поля (∆Т)а на земній поверхні, висоті 5 і 30 км та супутникових висотах. Окремі аномалії КМА мають на поверхні інтенсивність від -6000 до 15 000 нТл, на висоті 5 км - від -1500 до 3500 нТл. Інтенсивність аномалії за даними стратосферних і супутникових спостережень становить: на висоті 30 км - 1200 нТл, а на висоті 400 км - 14 нТл. Обобщены все имеющиеся картографические материалы по геомагнитному полю Курской магнитной аномалии (КМА). Выполнен анализ аномального магнитного поля (∆Т)а на земной поверхности, высоте 5 и 30 км, а также спутниковых высотах. Отдельные аномалии КМА имеют на поверхности интенсивность от -6000 до 15 000 нТл, на высоте 5 км изменяются в пределах от -1500 до 3500 нТл. Интенсивность аномалии по данным стратосферных и спутниковых наблюдений составляет: на высоте 30 км - 1200 нТл, а на 400 км - 14 нТл. All the available cartographic materials on the geomagnetic field of the Kursk Magnetic Anomaly are summarized. Analysis of the anomalous magnetic field (∆Т)а at the surface, height of 5 and 30 km, as well as the satellite altitude was made. Some anomalies have on the surface intensity of -6000 nT to 15 000 nT at an altitude of 5 km vary in the range -1500-3500 nT. The intensity of the anomaly according stratospheric and satellite observations are as follows: at an altitude of 30 km - 1200 nT, and 400 km - 14 nT.