Кинематические и динамические характеристики медленных деформационных волн в породном массиве как отклик на взрывные воздействия - Хачай, О.А.; Хачай, О.Ю.; Климко, В.К.; Шипеев, О.В. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2014)
Введение параметра - скорости распространения медленных деформационных волн - позволило с помощью метода фазовых диаграмм идентифицировать их иерархическую структуру, что в дальнейшем дает возможность использовать эту информацию для моделирования и интерпретации распространения сейсмических и деформационных волн в иерархических средах. Рассмотрена тонкая структура хаотической области на фазовой диаграмме для понимания зарождения резонансного высокоэнергетического выброса в виде горного удара и выработки критерия оценки устойчивости массива. Введення параметру - швидкості розподілення повільних деформаційних хвиль - дозволило разом із застосуванням методу фазових діаграм ідентифікувати їх ієрархічну структуру, що дозволяє в подальшому використовувати цю інформацію для моделювання та інтерпретації поширення сейсмічних та деформаційних хвиль в ієрархічних середовищах. Розглянуто тонку структуру хаотичної області на фазовій діаграмі для розуміння зародження резонансного високоенергетичного викиду у вигляді гірського удару і виробки критерію оцінки стійкості масиву. Ключові слова: швидкість поширення, деформаційна хвиля, сейсмологічна інформація, фазові траєкторії, кінематичний підхід, динамічна характеристика. An additional parameter - “velocity of slow deformation wave propagation” allowed us, using the method of phase diagrams, to identify their hierarchic structure, which make it possible to use that information for modeling and interpretation of propagation of seismic and deformation waves in hierarchic structures. Analyzed here is the thin structure of the chaotic area on the phase diagram, which provides better understanding of the origin of high energetic rock shock and permits to create an evaluation criterion for massif stability evaluation.