Сучасні погляди на теорію вуглеводневих систем - Устенко, Є.В.; Петруняк, В.Д.; Вижва, С.А. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2014)
Моделювання вуглеводневих систем є одним з найефективніших методів прогнозування перспективності нафтогазоносності. Теорія ґрунтується на аналізі 5 ключових елементів - поширенні порід-покришок, колекторів, пасток, нафтоматеринських порід та часу осадонагромадження, і, як наслідок, формування покладів вуглеводнів. Проаналізовано основні етапи становлення теорії та основні елементи, що необхідні для побудови моделі. Моделирование углеводородных систем является одним из наиболее эффективных методов прогнозирования перспективности нефтегазоносности. Теория основывается на анализе 5 ключевых элементов - распространение пород-покрышек, коллекторов, ловушек, нефтематеринских пород и времени осадконакопления, и как следствие формирование залежей углеводородов. Проанализировано основные вехи становления теории, а также основные элементы необходимые для построения модели Petroleum system modeling is one of the most effective methods of prediction oil or gas bearing strata. The theory is based on analysis of 5 key elements - distribution of seals, reservoirs, traps, source rocks and timing of sedimentation and burial of the basin, and as a result, formation of petroleum prospects. In the paper main milestones of the formation of theory and key elements required for creation of petroleum system model.