Условия формирования гранитоидов Среднеприднепровской гранит-зеленокаменной области - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2014)
Стаття присвячена встановленню умов гранітоутворення в археї. Показано, що поява найбільш глибинних ультраосновних розплавів, що утворюють коматиїти кінкської серії, близька за часом до формування дніпропетровських і сурських гранітоїдів — 3,11—2,95 млрд років тому. Запропоновано схему дворівневої кристалізаційної диференціації. Під час утворення гранітоїдів істотну роль відігравали флюїди. До часу 2,8 млрд років мантійні розплави збагачувалися водним флюїдом, що містив хлор. Після цього часу окисний потенціал глибинного флюїду знижувався, підвищувалась активність калію. Змінювався хімічний і мінеральний склад гранітів. The paper focuses on revealing conditions of granite formation in the Archean. It has been shown that appearance of the deepest ultrabasic melts, producing comatiites of the konka series is temporarily close to formation of dnipropetrovsk and sura granitoids — 3,11—2,95 Ga ago. A scheme of two-level crystallizing differentiation has been proposed. During granitoids formation considerable role was played by metasomatizing fluids. Up to 2,8 Ga mantle melts were enriched by chlorine-containing water fluid. After 2,8 Ga oxidation potential of deep fluid decreases, while potassium activity increases. Chemical and mineral composition of granites changes.