Супутникові дослідження іоносферних проявів поширення акустико-гравітаційних хвиль - Беспалова, А.В.; Федоренко, А.К. (Радиофизика и радиоастрономия, 2014)
Досліджено відгук іоносферної плазми на поширення акустико-гравітаційних хвиль (АГХ) за даними вимірювань на супутнику Dynamics Explorer 2. Хвильові збурення проаналізовано в інтервалі атмосферних висот 250 - 350 км за даними одночасних вимірів температур, концентрацій і швидкостей нейтральних частинок та іонів у високих і середніх широтах. Встановлено наступні особливості іоносферних проявів АГХ: відносні варіації температур іонів та нейтральних частинок на цих широтах, за винятком областей авроральних овалів, приблизно співпадають; варіації загальної концентрації плазми протифазні до варіацій концентрації нейтральних частинок, а їх відносна амплітуда в середньому в кілька разів перевищує амплітуду варіацій концентрації нейтральних частинок; концентрація молекулярних іонів змінюється у фазі з концентрацією нейтральних частинок; вертикальна швидкість іонів у високих широтах узгоджується з вертикальною швидкістю нейтральних частинок, відображаючи їх спільні рухи вздовж силових ліній магнітного поля. Для відокремлення іоносферних проявів АГХ від інших типів збурень у високих широтах слід виконати синхронний аналіз різних параметрів іоносферної плазми. The response of the ionospheric plasma on the propagation of acoustic- gravity waves (AGW) studied at altitudes of 250 − 350 km using the satellite Dynamics Explorer 2 measurements. Wave perturbations are analyzed according to simultaneously measured data of temperature, concentration and velocity of neutral particles and ions at high and middle latitudes. The following features of ionospheric manifestations of acoustic-gravity waves have been established: 1) relative variations of temperature of neutral particles and ions are roughly the same for these latitudes, except for the regions of auroral ovals; 2) variations in total plasma concentration are antiphase to those in concentration of neutral particles, their relative amplitude being several times larger than the amplitude of neutral particles; 3) concentration of molecular ions is in phase with neutral particles; 4) vertical velocity of the ions at high latitudes is consistent with that of neutral particles, thus showing their mutual movement along the magnetic field lines. In the high-latitude ionosphere, to separate the ionospheric manifestations of acoustic-gravity waves from other types of disturbances, the simultaneous analysis of different parameters should be used.