Измерение временных запаздываний в гравитационно линзированных квазарах при наличии микролинзирований - Цветкова, В.С.; Шульга, В.М.; Бердина, Л.А. (Радиофизика и радиоастрономия, 2014)
Предложен метод определения временных запаздываний в гравитационно линзированных квазарах, который предоставляет простую и прозрачную процедуру устранения влияния событий микролинзирования, основанную на фундаментальных свойствах представления квадратично интегрируемых функций в виде разложения по ортогональным полиномам. Метод протестирован на семилетних кривых блеска гравитационно линзированного квазара НЕ 0435-1223, фотометрия для которого получена из архива CDS (Strasbourg astronomical Data Center). Приводится анализ полученных оценок временных запаздываний в системе НЕ 0435-1223 и их сравнение с результатами, опубликованными ранее в работах других авторов. Запропоновано метод визначення часових запізнень у гравітаційно лінзованих квазарах, який надає просту і прозору процедуру усунення впливу подій мікролінзування, що грунтується на фундаментальних властивостях репрезентації квадратично інтегрованих функцій у вигляді розкладання за ортогональними поліномами. Метод протестовано на семирічних кривих блиску гравітаційно лінзованого квазара НЕ 0435-1223, фотометрію для котрого було отримано з архіву CDS (Strasburg Astronomical Data Center). Надається аналіз отриманих оцінок часових запізнень у системі НЕ 0435-1223 та їх порівняння з результатами, опублікованими раніше в роботах інших авторів. A method to measure the time delays in gravitationally lensed quasars is proposed, which provides a simple and transparent procedure to eliminate the effects of microlensing events. The procedure is based on fundamental properties of representation of quadratically integrable functions by their expansion in orthogonal polynomials. The method is tested on the seven-year duration light curves of the gravitationally lensed quasar НЕ 0435-223. The corresponding photometry was downloaded from the Strasbourg Astronomical Data Center archive. The analysis of time delay estimates in the НЕ 0435-1223 system, as well as comparison with the results published by other authors, are presented.