О возрасте белых анортозитов Новомиргородского массива Корсунь-Новомиргородского плутона (Украинский щит) - Шестопалова, Е.Е.; Степанюк, Л.М.; Довбуш, Т.И.; Ковтун, А.В. (Геофизический журнал, 2014)
В анортозитах головної фази Новомиргородського масиву Корсунь-Новомиргородського плутону (Український щит, Інгульський мегаблок) знайдено ксеноліти білих анортозитів. Вік білого анортозита визначено класичним уран-свинцевим методом за цирконом. Ізотопне дослідження циркону показало значний розкид значень, що, ймовірно, зумовлено неоднорідною внутрішньою будовою кристалів циркону і різним поєднанням різновікових генерацій. Найдавніший, практично конкордантний, вік отримано для двох фракцій світло-рожевого циркону (1796—1806 млн років), що значно древніший за вік циркону вмісних анортозитів (1750,2 млн років), і, на нашу думку, характеризує вік білого анортозиту. Існує декілька припущень щодо походження ксенолітів білих анортозитів. Вони можуть складати: ранню фазу основних порід плутону; винесений з глибини фрагмент субстрату нижньої кори, змінений накладеними метасоматическими і гідротермальними процесами; лейкократовий різновид «давніх» анортозитов АМЧГ-асоціації, представленої білими бронзитовими анортозитами в Коростенському плутоні. Xenolites of white anorthosites have been found in anorthosites of the main phase of the Novomirgorod massif of the Korsun-Novomirgorod pluton (the Ukrainian Shield, the Ingul megablock). The age of white anorthosite has been determined by classical uranium-lead method by zircon. Isotopic study of zircon showed considerable dispersion of values that is possibly caused by heterogeneous internal structure zircon crystals and different combination of generations of different ages. The most ancient, practically concordant age has been obtained for two fractions of light rosy zircon (1796—1806 b. y). that is considerably older than the age of zircon from enclosing anorthosites (1750,2 b. y.) and in our opinion characterizes the age of anorthosite. There are several assumptions as to the origin of xenolites of white anorthosites. They can be the earlier phase of basic rocks of the pluton; a fragment of substance of the lower crust transported from the depth and changed by superposed metasomatic and hydrothermal processes, leucocrate variety of «ancient» anorthosite of AMCHG association, represented by white bronsite anorthosites in the Korosten pluton.