Тектонофизический и палинспастический разрезы Украинских Карпат вдоль геотраверса DOBRE-3 (PANCAKEТектонофизический и палинспастический разрезы Украинских Карпат вдоль геотраверса DOBRE-3 (PANCAKE) - Гинтов, О.Б.; Бубняк, И.Н.; Вихоть, Ю.М.; Муровская, А.В.; Накапелюх, М.В.; Шлапинский, В.Е. (Геофизический журнал, 2014)
Обговорено результати тектонофізичного вивчення та палінспастичної реконструкції альпійського орогену української частини Східних Карпат, виконаних уздовж міжнародного профілю ГСЗ PANCAKE, який перетинає південно-західну частину Східноєвропейського кратону, Східні Карпати і Паннонський басейн. Показано, що сили стиснення південно-західного-північно-східного напрямку, які привели до формування Українських Карпат і які пов'язані з відповідними регіональними палеонапруженнями, почали діяти не пізніше пізньої крейди. Вони супроводжувалися правими і лівими зсувами того самого напрямку, зумовленими різною швидкістю просування частин покривів і скиб на північний схід. Згідно з реконструкцією збалансованого розрізу Українських Карпат, первинна ширина басейну осадонагромадження становила не менше 460 км, тобто скорочення 340 км, обсяг денудації орогену 48,1%. Пенінський кліповий пояс належить до Пенінського покриву, який сформувався з відкладів єдиного Пенінсько-Мармароського басейну як частини карпатського басейну осадонагромадження. Results of tectonophysical studies and palinspatic reconstruction of the Alpine orogene of the Ukrainian part of the East Carpathians carried out along the international profile DSS PANCAKE which intersects southwestern part of East European craton, East Carpathians and the Pannonian basin are under consideration. It has been shown that compression forces of southwest and northwest direction which brought to formation of the Ukrainian Carpathians and detected by corresponding regional paleo-tensions began their activity not later than in late Cretaceous. They were accompanied by right and left shifts of the same direction produced by different velocities of northeastward movement of covers parts and skibs. Reconstruction of balanced section of the Ukrainian Carpathians revealed that the primary width of sediments accumulation basin was not less than 460 km i. e. shortening was 340 km, the volume of orogen denudation was 48,1 %. The Pennine clippe belt belongs to the Pennine cover produced from the of the single Pennine-Marmarosh basin as a part of the Carpathian basin of sediments accumulation.