Мелкофокусная сейсмичность в тылу Японо-Сахалинской островной дуги и ее возможная тектоническая природа - Тихонов, И.Н.; Ломтев, В.Л. (Геофизический журнал, 2014)
За результатами аналізу даних різних сейсмологічних зведень по западині Японського моря вперше підготовлений найбільш повний уніфікований каталог землетрусів з магнітудою M ≥ 3,0 і глибиною h ≤ 60 км за 1975-2010 роки. Побудовано карти епіцентрів подій для чотирьох інтервалів (0-10, 11-20, 21-30 і 31-60 км) глибин вогнищ, а також три субширотні розрізи. Розглянуто особливості будови і можлива тектонічна природа сейсмоактивної зони вздовж підводної окраїни, або бордерленд, Японо-Сахалінської острівної дуги: регіональний підкид, точніше мегадуплекс розломів стиснення, зумовлений сповзанням кори в тилу фронтального глибинного насування. On the base of analysis of data from different seismic bulletins for the Japan Sea basin the most comprehensive unified catalogue of earthquake with magnitude M≥ 3,0 and depths h ≤60 km for the period 1975—2010 has been prepared for the first time. Maps of epicenter of events for the four intervals (0—10, 11—20, 21—30 and 31—60 km) and three sub-latitude sections are plotted. Structural peculiarities have been considered and possible tectonic nature of seismic zone along submarine margin or borderland of the Japan-Sakhalin island arc: regional uplift, rather mega-duplex fracture of compression faults, caused by crustal sliding at the rear of frontal deep thrust.