К исследованию глубины залегания Карпатской аномалии электропроводности - Рокитянский, И.И.; Бабак, В.И.; Терешин, А.В. (Геофизический журнал, 2014)
Карпатська аномалія електропровідності (КАЕ) була виявлена в 1960-их і інтенсивно досліджувалася як окремими інститутами, так і в рамках міжнародних проектів багатьох країн, але без єдиного стратегічного плану, який повинен ґрунтуватися на визначенні мети дослідження, можливостях використовуваних методів (МВП і МТЗ) і правилах їх взаємодії. Наведено основні результати дослідження КАЕ: побудова векторів індукції в більш ніж 1000 пунктах, нанесення аномалії на карту, оцінка методами МВП максимально можливої глибини залягання центру аномальних струмів і сумарної поздовжньої провідності аномального тіла. Справжня глибина верхньої кромки аномалії визначена методом МТЗ тільки на небагатьох перетинах, причому роботи були виконані 25-40 років тому. Метою майбутніх досліджень КАЕ має бути вивчення її природи (флюїди або електронопровідні мінерали) і перспектив практичного використання (корисні копалини, геотермічна енергія та ін.). Першим кроком на цьому шляху має бути виконання МТЗ (і/або інших зондувань) над віссю КАЕ з метою вибору місць для буріння. Carpathian electrical conductivity anomaly (CECA) was discovered in the 1960ies and intensively studied by both individual institutions and within the framework of international projects in many countries, but without any strategic plan, which should be based on the definition of research objective, abilities of used methods (MVP and MTS) and rules of their interaction. The paper presents the main results of CECA research: construction of induction vectors in more than 1000 points, putting the anomaly on map, estimation by MVP methods of maximum possible depth of anomalous currents center and total longitudinal conductance of anomalous body. True depth of anomaly upper edge was defined by MTS method only in three localities and the works were performed 25—40 years ago. Goal of future CECA researches should be study of its nature (fluids or electronically conducting minerals) and prospects of practical use (minerals, geothermal energy ...). The first step in this direction should be MTS fulfillment (and/or other soundings) over the axis of the CECA to select locations for drilling.