Углеводородный потенциал больших глубин и перспективы его освоения в Украине - Лукин, А.Е. (Геофизический журнал, 2014)
Останніми роками різко зросли оцінки вуглеводневого потенціалу земних надр, що крім нетрадиційних джерел (сланцевий газ і т. п.) пов'язано з відкриттям нафтових і газових гігантів на глибинах 4,5-10,5 км. Очевидно, в перспективі великі глибини є невичерпним джерелом природних вуглеводнів, зокрема, газоподібних. У 1970-1980-ті роки Україна (Східний нафтогазоносний регіон) разом із США лідирували за ефективністю освоєння глибокозалягаючих нафтогазоносних комплексів і приростом розвіданих запасів на глибинах понад 4-5 км. Було встановлено багато найважливіших закономірностей нафтогазоносності великих глибин, включаючи з'ясування природи вторинних колекторів і покришок. У центральному сегменті Дніпровсько-Донецької западини (Дніпровському НГБ), розташованому над апікальною частиною відкритого свого часу дослідниками Інституту геофізики НАН України Дніпровсько-Донецького суперплюму (сучасні науки про Землю розглядають суперплюми як висхідні потоки глибинних флюїдів і надають їм особливого значення у формуванні нафтогазоносних басейнів), зосереджені основні розвідані запаси і основні прогнозні ресурси нижнього карбону. Їх аномально висока щільність саме в цьому сегменті зумовлена сприятливим поєднанням указаних глибинних (геодинамічних і флюїдодинамічних) факторів і породного субстрату. Тут можна пробурити ще багато високодебітних глибоких свердловин. Успішне освоєння вуглеводневого потенціалу великих глибин у межах центрального сегмента ДДЗ дасть змогу найближчими роками істотно збільшити (на 20-25 млрд м3) видобуток газу, а потім перейти до планомірного здійснення й інших напрямів пошуково-розвідувальних робіт, що у близькій перспективі цілком забезпечить енергетичну незалежність України. Recently hydrocarbon potential of the Earth’s interior evaluations grows sharply. Apart from unconventional gas sources (shale gas, etc.) this phenomenon is connected with discovery of a number of oil and gas giants at the depths 4,5—10,5 km. Great depths appear to be the inexhaustible source of natural liquid and especially gaseous hydrocarbons. During 1970—1980 Ukraine (Eastern petroliferous region) hand in hand with USA was among the world’s leaders in the development of deep-seated petroliferous complexes and increasing of proved reserves at the depths more than 4—5 km. Many important regularities were revealed in Dnieper-Donets depression with elucidation of the reservoirs and seals nature among them. The bulk of proved reserves of great depths are concentrated within the central segment of Dnieper-Donets depression (Dnieprovsky basin) which is situated above the apical part of Dnieper-Donets superplume to be discovered by the investigators of the Institute of Geophysics NASU (according to current Earth sciences concepts such superplumes are considered as ascending flows of hypogene fluids which play a crucial role in generation and evolution of petroliferous basins). The main proved reserves and potential resources of Lower Carboniferous are concentrated here. Their abnormal high density just in this segment are caused by the compromise of these hypogenic factors and basin rocks substratum. Many high-output wells can be bored here. Successful mastering of the great depths hydrocarbon potential within the area of Dnieper-Donets central segment will allow to increase gas production essentially (by 20—25 billions m3) within the next few years and then to go over balanced realization of other geological prospecting directions so as to secure the energy self-sufficiency of Ukraine.