Масово-формулярні матеріали як джерело для історико-демографічних та антропонімічних досліджень болгарського населення Буджака першої половини XIX століття - Філіпова, М. (Український історичний збірник, 2010)
У статті здійснюється огляд та характеристика масових джерел – «ревізьких казок»,
метричних книг, сповідальних відомостей «задунайських колоній» Буджаку першої половини
ХІХ ст. Ці формулярні за структурою документи аналізуються з метою виявлення їхнього
інформативного потенціалу для історично-антропологічних досліджень. Зокрема, предметом
уваги виступив евристичний зміст даних про антропонімічну систему болгарського населення
регіону, що відображала у вказані часи процеси: інкорпорації до офіційного ономастікону
Російської імперії, збереження народних традицій, взаємодію з іншими іноетнічними
системами. Демонструються можливі шляхи реконструкції цих тенденцій. В статье рассматриваются и характеризуются массовые источники – «ревизские
сказки», метрические книги, исповедальные ведомости «задунайских колоний» Буджака
первой половины ХІХ в. Эти формулярные за структурою документы анализируются с целью
выявления их информационного потенциала для историко-антропологических исследований.
В частности, предметом внимания выступило эвристическое содержание данных об
антропонимической системе болгарского населения региона, которая отражала в указанное
время процессы: инкорпорации до официального ономастикона Российской империи,
сохранение народных традиций, взаимодействие с другими иноэтническими системами.
Демонстрируются возможные пути реконструкций этих тенденций. Thе article gives characteristics of mass sources – “auditional fairy tales”, metrical books,
confessional information of the Danube colonies of Budgak in the first half of ХІХ century. These
formulae in their structure documents are analyzed with the aim to discover their informational
potential for historic-antropological researches. Speaking about this one of the main things was
evristic data content about anthroponomical system of the regional Bulgarian population that showed
processes in described time: incorporations for official onomasticon of Russian Empire, folk
traditions preservation, interaction with other ethnical systems. Here are demonstrated possible
reconstruction ways of these tendencies.