Мезозойско-кайнозойский ход температур на поверхности Земли и геотермический режим юрских нефтематеринских отложений (южная палео-климатическая зона Западной Сибири) - Исаев, В.И.; Искоркина, А.А. (Геофизический журнал, 2014)
В огляді стан досліджень впливу вікового ходу температур на поверхні Землі на термічну історію глубокозанурених нафтоматеринських відкладів охарактеризовано як стан наукового пошуку. Узагальнено відомі дані щодо мезозойсько-кайнозойського клімату південно-східної частини Західного Сибіру і оцінено вплив вікового ходу температур земної поверхні на геотермічний режим, ступінь реалізації нафтогенераційного потенціалу материнських юрських баженовської і тогурської світ. "Місцевий" віковий хід температур земної поверхні для південної палеокліматичної зони Західного Сибіру побудовано на підставі аналітичного зведення результатів палеокліматичних реконструкцій юрського, крейдяного, палеогенового, неогенового і четвертинного періодів, опублікованих різними авторами в період 1974-2011 рр. Вплив палеоклімату на термічну історію материнських відкладів оцінено на основі верифікації результатів палеотемпературного моделювання осадових розрізів глибоких свердловин, що розкрили баженовську і тогурську світи в Нюрольській мегазападині. Встановлено, що реконструкції термічної історії материнських відкладів без урахування палеоклімату не узгоджуються з "реперними" даними відбивної здатності вітриніту і встановленої нафтогазоносності розрізу. Використання при реконструкціях "місцевого" вікового ходу температур земної поверхні дає змогу істотно уточнити показник щільності прогнозних ресурсів нафти. "Місцевий" віковий хід рекомендується враховувати під час визначення ресурсів вуглеводнів об'ємно-генетичним методом на землях Томської, Новосибірської та Омської областей. In a review the state of studies of the influence of the secular course of temperatures on the earth’s surface on the thermal history of deep oil source deposits is characterized as a state of scientific research. The aim of research is generalization of the known data about Mesozoic-Cenozoic climate of southeastern part of West Siberia and the assessment of impact of the secular course of temperature of the earth’s surface on the geothermal regime, the degree of realization of generation potential of parent Jurassic suites (bazhenov and togur suites). “Local” secular course of temperature of the Earth’s surface for southern paleoclimatic zone of West Siberia is based on analytical summary of results of paleoclimatic reconstructions of Jurassic, Cretaceous, Paleogene, Neogene and Quaternary periods, published by various authors in the period of 1974—2011. The assessment of impact of paleoclimate on the thermal history of parent deposits was made on the basis of verification of results of paleotemperature modeling of sedimentary sections of deep wells, which opened the bazhenov and togur suites in Nyurolsky megadepression. It is established that reconstructions of thermal history of parent deposits excluding paleoclimate does not agree with the “bench mark” data about reflectance of vitrinite and installed oil-and-gas presence of section. Use for reconstruction of “local” secular course of temperature of the Earth’s surface significantly clarifies the indicator of density for expected oil resources. “Local” secular course is recommended to consider in determining the hydrocarbon resources by volume-genetic method on land in Tomsk, Novosibirsk and Omsk regions.