Поперечные колебания упругой многоступенчатой цилиндрической оболочки с трещинами - Леллеп, Я.; Роотс, Л. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено поперечні осесиметричні коливання пружної багатосхідчастої циліндричної оболонки і прийнято наявність стійких тріщин у вхідних кутах сходин. Вплив тріщин на коливання оболонки оцінено з урахуванням локальної гнучкості та функції піддатливостi, що пов’язана з коєфіцієнтом інтенсивності напружень лінійної механіки руйнування. Отримано розв’язок у матричнiй формi з урахуванням довільного числа тріщин. Чисельно оцінено вплив розташування та довжин тріщин на поперечні осесиметричні коливання пружних одно- тa двосхідчастих циліндричних оболонок. The transverse axisymmetric vibrations of an elastic multi-step cylindrical shell are considered, when the stable cracks exist at the re-entrants of steps. An effect of cracks on vibrations of shell is studied by means of allowance for local flexibility and compliance function. The solution is found in the matrix form with taking into account the arbitrary number of cracks. An effect of locations and lengths of cracks on the transverse axisymmetric vibrations of elastic one- and two-step cylindrical shells is estimated numerically.