Динамическая устойчивость вязкоупругих гибких пластин переменной жесткости при осевом сжатии - Абдикаримов, Р.А.; Худаяров, Б.А. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено динамічну стійкість в’язкопружних пластин змінної жорсткості. Рівняння руху відносно прогинів описано інтегро-диференційними рівняннями (ІДР) в часткових похідних. З використанням методу Бубнова – Гальоркіна, що базується на одно- і багаточленній апроксимації прогинів, задачу зведено до розв’зання системи звичайних ІДР, де незалежною змінною є час. Розв’язки ІДР визначаються чисельним методом при виключенні особливостей в ядрі. На основі цього методу описано алгоритм чисельного розв’язку задачі. Виявлено ряд нових механічних ефектів. A problem of dynamical stability of viscoelastic plates of variable stiffness is considered. The motion equations relative to deflections have the form of partial integrodifferential equations. By use of Bubnov – Galerkin method, based on the monomial and polynomial approximations, the problem is reduced to studying the ordinary integrodifferential equations with time as independent variable. A solution of these equations is found numerically basing on exception of singularity in the kernel. An algorithm of numerical solution is described. A row of new mechanical effects is revealed.