Анализ влияния граничных условий на распространение волн в слоистых композитных материалах - Панасюк, О.Н. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено поширення квазіпоперечних та квазіпоздовжніх хвиль вздовж шарів композитного матеріалу. Композит складається з двох шарів, що чергуються, між якими реалізується повне проковзування. Отримано дисперсійні рівняння для вказаних хвиль та проведено числове дослідження одержаних хвильових рівнянь, а також аналогічних дисперсійних рівнянь, отриманих для повного контакту шарів. Результати досліджень представлено у вигляді залежностей безрозмірної швидкості поширення хвиль від приведеної частоти. Для кожного типу хвиль проведено зіставлення відповідних дисперсійних кривих (мод), які отримано при проковзуванні та при повному контакті. На основі такого порівняння проведено аналіз швидкостей поширення хвиль у шаруватих середовищах при різних граничних умовах. The propagation of waves in a layered composite material is studied for the case of sliding layers. A dispersion equations are obtained for quasi-longitudinal and quasitransverse waves. These equations are solved numerically for cases of the full contact of layers and the sliding contact of layers. The corresponding dispersion curves are shown. The effect of boundary conditions on parameters of waves is studied.