Численное моделирование упругого изгиба бурильной колонны в сверхглубокой криволинейной скважине - Гуляев, В.И.; Луговой, П.З.; Андрусенко, Е.Н. (Прикладная механика, 2014)
На основі теорії гнучких криволінійних стержнів поставленo задачу про пружне деформування бурильних колон в каналах глибоких похило-скерованих свердловин з геометричними недосконалостями їх осьових ліній в формі локалізованих спіралей. Чисельними методами виконано аналіз залежності сил опору руху колони від амплітуд, кроків і місць локалізації геометричних недосконалостей. Проаналізовано результати комп’ютерного моделювання. Basing on the theory of flexible curvilinear rods, the problem is stated on an elastic deformation of a drill-strings in the channels of ultra-deep slopping directed wells. The well is assumed to have the geometrical imperfections of its axis line in the form of localized spirals. A dependence of resistance of drill strings motion forces on amplitudes, steps, and places of localization of geometrical imperfections are analyzed numerically. The numerical findings are analyzed.