Палійство на Лівобережній і Слобідській Україні наприкінці XVIII ст. - Маслійчук, В. (Український історичний збірник, 2011)
Часто зумисний підпал виглядає як форма соціальної боротьби, однак має ширші
розуміння: йдеться про особливості дорослішання і найманої праці, нерівність в родині,
психічні відхилення і кримінальний злочин. Вчинення палійства пов’язане з статево-
віковими зрізами. Спроби держави контролювати цей злочин пов’язані із розширенням контролю над індивідом. Часто умышленный поджег выглядит как форма социальной борьбы, но имеет
более широкое значение: речь идет о особенностях взросления и наемного труда,
неравенство в семье, психические отклонения и уголовные преступления. Совершение
поджога связано с полово-возрастными особенностями преступников. Попытки же
государства контролировать это преступление связаны с ужесточением контроля над индивидом. The arsons were often interpeted as a form of social struggle, but it has a broader sense:
the specificy of mature and hired labour, family inequality, psychosis and criminal charges. The
act of arson was linked with gender and age of those who has broken the law. The attempts of
the Russian empire to control this crime were related to the expansion of control over the individual.