Кістяні знаряддя неандертальців Криму (за матеріалами стоянок Заскельна VI (Колосовська), Пролом I та Пролом II) - Сапожникова, Г.В. (Інститут археології НАН України, 2008)
Cтаттю присвячено результатам попереднього трасологічного аналізу вибіркової серії кістяних артефактів, виявлених у кримських неандертальських печерних пам’ятках Заскельна VI (Колосовська), Пролом I та Пролом II. Встановлено, що серед них представлені доволі різноманітні предмети з ознаками навмисної обробки та подальшого використання. Найбільш масовими є ретушери та лощила. Призначення частини виробів залишається нез’ясованим. Paper deals with results of preliminary use-wear analysis of selected series of bone artifacts recovered at Crimean Neanderthal cave sites Zaskel’na VI (Kolosovska), Prolom I and Prolom II. As it was revealed rather various objects demonstrating signs of intentional treatment and further utilization are represented among them. Retouchers and polishers are most predominant. Destination of part of objects remains still unknown.