Зміни в територіальній системі освіти курфюршества Саксонського за часів Конфесіоналізації - Каріков, С. (Український історичний збірник, 2012)
У статті проаналізовано трансформації саксонських шкіл та університетів в умовах конфесіоналізації XVI століття. Схарактеризовано основні
зміни у навчальній програмі, проблеми фінансування навчальних закладів, їх
відносини з владою. Визначено, що територіальна система освіти протягом
конфесійної доби стає важливим соціальним інститутом, засобом впливу влади на суспільство. В статье проанализированы трансформации саксонских школ и университетов в услових конфессионализации XVI века. Охарактеризованы основные
изменения в учебной программе, проблемы финансирования учебных заведений,
их отношения с властью. Определено, что территориальная система образования на протяжении конфессиональной эпохи становится важным социальным институтом, средством влияния власти на общество. In the article the transformations of Saxony schools and universities in the
conditions of the confessionalization of XVIth century are analyzed. The main changes
in an school program, problems of financing of educational establishments, their
relationships with authority are characterized. It is defined that the territorial
educational system during confessional age has become an important social institute,
the mean of influence of authority on society.