Исследование анизотропии диэлектрической проницаемости грунта под давлением - Сугак, В.Г.; Бормотов, В.Н.; Пархоменко, В.А. (Геофизический журнал, 2014)
Наведено результати експериментальних вимірювань анізотропії діелектричної проникності зразків вологого піску у діапазоні частот 90-150 МГц, яка виникає в разі прикладення до них зовнішнього тиску. Вимірювання виконані на спеціальній установці за допомогою двох розроблених датчиків на основі відкритого кінця коаксіальної лінії, один з яких вимірює переважно діелектричну проникність уздовж вектора прикладеного тиску, а інший - у перпендикулярній до нього площині. В умовах прикладеного тиску коефіцієнт анізотропії вказаних зразків вологого піску досягав значення 1,6. This paper presents the results of experimental measurements of anisotropy of dielectric permeability of wet sand samples appearing as a result of applied external pressure in the frequency range 90—150 MHz. The measurements were made on special measuring stand with use of two developed sensors, one of which measures dielectric permeability along the vector of pressure and another one — in perpendicular direction. As a result, the anisotropy coefficient of dielectric permeability of the wet sand samples reached the value of 1,6.