Про низькочастотну асимптотику швидкості звуку в концентрованій дисперсній суміші - Олійник, В.Н. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2006)
На основі акустичної моделі емульсії, яка враховує локальну термічну взаємодію між її мікроструктурними елементами, досліджено низькочастотну асимптотику швидкості звуку в концентрованій дисперсній суміші типу рідина-рідина або рідина-газ. Обгрунтовано уточнену методику формування макроскопічних термодинамічних параметрів такого середовища. Дано оцінку поправки, яку вносить обчислення ефективної питомої теплоємності на основі масових часток речовин-компонент. Це дозволило пояснити удавану суперечність, спричинену неправильним нормуваннями при обчисленні величини дисперсійного стрибка швидкості звуку. На основе акустической модели эмульсии, учитывающей локальное термическое взаимодействие между ее микроструктурными элементами, исследована низкочастотная асимптотика скорости звука в концентрированной дисперсной смеси типа жидкость-жидкость или жидкость-газ. Обоснована уточненная методика формирования макроскопических термодинамических параметров такой среды. Дана оценка поправки, которую вносит вычисление эффективной удельной теплоемкости на основе массовых долей веществ-компонент. Это позволило объяснить кажущееся противоречие, вызванное неправильной нормировкой при вычислении величины дисперсионного скачка скорости звука. The low-frequency asymptotics of sound velocity in the liquid-liquid or liquid-gas dispersed mixture has been studied on the basis of the acoustic model of emulsion with the allowance for local thermal interaction between its microstructural elements. An improved technique for forming the macroscopic thermodynamic parameters of such medium is validated. The correction due to calculating the effective specific heat on the basis of the mass shares of matters-components is estimated. This provides the explanation of an imaginary contradiction caused by incorrect normalization when computing the dispersion jump of sound velocity.