Спленектомія у лікуванні хворих на волосистоклітинну лейкемію - Євстахевич, Ю.Л.; Виговська, Я.І.; Євстахевич, І.Й.; Інденко, В.Ф.; Пеленьо, Н.В.; Лебедь, Г.Б.; Виговська, О.Я.; Логінський, В.Є. (Онкологія, 2012)
Проведено аналіз віддалених результатів спленектомії у 27 хворих на волосистоклітинну лейкемію (ВКЛ). Серед 25 хворих на ВКЛ, у
яких спленектомію застосовано як 1-шу лінію лікування, 5- і 10-річної
безподійної виживаності досягнуто у 45% пацієнтів, 20-річної — у 35%.
При рецидиві хвороби після операції найбільш ефективним було лікування
2CdA (кладрибіном). У двох випадках спленектомію проведено як терапію
2-ї лінії після неефективного попереднього лікування 2CdA та IFNα. Визначено сучасні показання до застосування спленектомії (разом з IFNα) як
терапії 2-ї лінії при ВКЛ. Ключові слова:
волосистоклітинна лейкемія,
спленектомія, виживаність,
2-хлордезоксіаденозин,
інтерферон-α An analysis of long-term outcomes of splenectomy
in 27 patients with hairy-cell leukemia (HCL)
has been undertaken. Among 25 patients who underwent
splenectomy as a first-line therapy, both 5-year and 10-
year uneventful survivals were achieved in 45%, while a
20-year survival was stated in 35%. Cladribine (2CdA)
proved the most effective treatment for postoperative relapses
of HCL. Two patients were initiated on splenectomy
as a second-line therapy after previous management with
2CdA and IFNα turned to be ineffective. Up-to-date indications
for performing splenectomy (combined with IFNα)
as a second-line therapy in HCL have been defined.
Кey words: hairy-cell leukemia, splenectomy,
survival, 2-chlordesoxyadenosine, interferon-α.