Діяльність інституту податних інспекторів у Наддніпрянській Україні (1885–1917 рр.): дожовтнева історіографія - Годунова, Л. (Український історичний збірник, 2014)
Стаття присвячена дослідженню історіографії створення та функціонування інституту податних інспекторів в Наддніпрянській Україні наприкінці ХІХ на початку ХХ ст. Дана наукова проблема була предметом дослідження
багатьох тогочасних науковців та практиків, які залишили корпус різнопланових за проблематикою й шириною висвітлювання аспектів, формою і жанром праць. Зроблено висновок про те, що незважаючи на наявність даних історіографічних джерел, особливо спадщини практичних працівників тогочасних фіскальних установ, ця проблема потребує подальшого глибокого розгляду, особливо щодо проблем соціалізації податківців, їхніх політичних уподобань,
етнічної приналежності, а особливо діяльності російських фіскальних інститутів в Україні в період Першої світової війни. Статья посвящена исследованию историографии создания и функционирования института податных инспекторов в Приднепровской Украине в конце XIX начале ХХ в. Данная научная проблема была предметом исследования
многих тогдашних ученых и практиков, которые оставили корпус разноплановых по проблематике и шириной освещение аспектов, форме и жанру работ. Сделан вывод о том, что несмотря на наличие данных историографических
источников, особенно наследия практических работников тогдашних фискальных учреждений, эта проблема требует дальнейшего глубокого рассмотрения, особенно проблем социализации налоговиков, их политических предпочтений, этнической принадлежности, особенно деятельности российских фискальных институтов в Украине в период Первой мировой войны. The article investigates the historiography of the establishment and functioning of
the tax inspectors in Dnieper Ukraine in the late XIX — early XX century. This
scientific issue has been the subject of study of many researchers and practitioners of
that time who have left works which deal with diverse problems and have wide
coverage of aspects, among which there are three major groups of works.
It is summed up that despite the availability of these historiographical sources,
especially the heritage of contemporary practitioners of fiscal institutions, this
problem requires further in-depth consideration, especially on the issues of tax socialization, their political views, ethnical affiliation, and especially of the fiscal institutions activity in Ukraine during the World War I.