Взгляд из космоса на русско-турецкие войны XVIII - XIX столетий - Турский, И.И.; Сухарев, В.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В статті розглянуті найбільш великі військові битви, які вели між собою Російська і Оттоманська імперії за сферу впливу на Чорному морі та Балканах. Мета даної статті - показати, слідкуючи за хронологією головних подій цих воєн, що поряд з їх військово-політичним розвитком на їх перебіг також суттєво впливали космічні фактори, які, як правило, виступали в ролі каталізатора або спускового механізму в розв'язанні військових конфліктів. The most significant war battles between Russian and Ottoman empires for the spheres of influence in the Black Sea region and the Balkans are considered in the article. The aim of the article is to demonstrate, watching the chronology of the main events of the wars, that along with the military-political development, they were also greatly influenced by the cosmic factors having played the role of catalyst or the starting device in the military conflicts development. В статье рассмотрены наиболее крупные военные сражения, которые вели между собой Российская и Оттоманская империи за сферы влияния на Черном море и на Балканах. Цель настоящей статьи - показать, прослеживая хронологию главных событий этих войн, что наряду с их военно-политическим развитием на их течение оказывали также существенное влияние космические факторы, которые, как правило, выступали в роли катализатора или спускового механизма в развязывании военных конфликтов.