Підвищення чутливості акустичного методу неруйнівного контролю матеріалів - Карпаш, М.О. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2011)
Проведено короткий аналіз існуючих методів підвищення чутливості неруйнівного контролю на прикладі акустичногометоду, результати якого вказали на їх недоліки та дозволили встановити напрямки подальших досліджень. Запропоновано новий метод підвищення чутливості неруйнівного контролю, що полягає у застосуванні штучних нейронних мереж до вимірювальної інформації за відношення сигнал/шум, що є значно меншими одиниці. Проведеномоделювання запропонованого методу на теоретичних даних, а також приведено результати його експериментальноїапробації за умов безконтактного ультразвукового контролю геометричних параметрів сталевих виробів. Brief analysis of available methods of improvement of NDT sensitivity was performed for the case of an acoustic method,the results of which revealed their drawbacks and allowed establishing the directions of further research. A new methodis proposed to improve NDT sensitivity that consists in application of artificial neural networks to measurement data basedon signal/noise ratio that is much lower than a unity. Simulation of the proposed method was performed on theoreticaldata, and the results of its experimental verification under the conditions of contactless ultrasonic control of geometricalparameters of steel products are given.