Розробка технології та апаратури для діагностики методом електронної ширографії елементів тонкостінних конструкцій, виготовлених із застосуванням точкового зварювання - Лобанов, Л.М.; Півторак, В.А.; Савицький, В.В.; Киянець, І.В.; Тхор, О.В. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2010)
Проведені експерименти, за результатами яких встановлена залежність величини відстані між екстремумамикривої зміни похідної в околі зварної точки від діаметра її ядра. Характер кривих зміни похідної в околі зварної точки під дією механічного навантаження, що отримані методом електронної ширографії, підтверджений математичним моделюванням. Виконані дослідження довели, що метод ширографії можна застосовувати для неруйнівного визначення діаметра ядра зварної точки в з’єднанні, яке виконане контактним точковим зварюванням. Experiments were conducted, the results of which were used to establish the dependence of the distance between extremumsof the curve of derivative variation in the vicinity of spot weld on its nugget diameter. Nature of derivative variation curvesin the weld nugget vicinity under the impact of mechanical load generated by the method of electron shearography, wasconfirmed by mathematical simulation. Performed research proved that the shearography method can be applied for nondestructivedetermination of weld nugget diameter in a joint made by resistance spot welding.