Застосування методу акустичної емісії для визначення моменту початку макроруйнування зварних з'єднань алюмінієвого сплаву - Скальський, В.Р.; Лясота, І.М. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2012)
Розглянуто особливості мікроструктури металу зони шва та термічного впливу стикових зварних з’єднань алюмінієвого сплаву 1201-Т. Показано, що структурна неоднорідність цієї зони впливає на генерування акустичної емісії під час росту макротріщини. Встановлено, що найнебезпечнішою з точки зору міцності зварного з’єднання є межа сплавлення основного металу і шва, оскільки тут міститься значне скупчення інтерметалідних фаз та неметалевих включень. Microstructural features of metal of weld zone and HAZ of butt welded joints of aluminium alloy 1201-T are considered. It is shown that the structural inhomogeneity of this zone influences acoustic emission generation during macrocrack growth. It is established that the most dangerous in terms of welded joint strength is the fusion line of base metal and weld, as it has a high concentration of intermetallic phases and nonmetallic inclusions.