Структура, оптичні та електричні властивості парофазних конденсатів PbTe:Bi на слюді - Фреїк, Д.М.; Биліна, І.С.; Матеїк, Г.Д.; Бачук, В.В.; Люба, Т.С. (Физическая инженерия поверхности, 2014)
Представлено результати дослідження процесів структуроутворення у парофазних конденсатах PbTe: 0,1 ат. % Bi, отриманих випаровуванням наважок із синтезованих сполук у відкритому вакуумі та осадженням їх пари на свіжі сколи (0001) слюди-мусковіт марки СТА. Встановлено особливості їх зародження і росту за різних температур Тп = (420—470) К і часу τ = (240—1200) с осадження. Досліджено спектральні оптичні властивості у діапазоні частот (225—6000) см⁻¹, а також електричні параметри структур. Вияснено механізми донорного впливу домішок вісмуту на електричні властивості конденсатів. Представлены результаты исследования процессов структурообразования в парофазных конденсатах PbTe: 0,1 ат. % Bi, полученных испарением навесок из синтезированных соединений в открытом вакууме и осаждением их пары на свежие сколы (0001) слюды-мусковит марки СТА. Установлены особенности их зарождения и роста при различных температурах Тп = (420—470) К и времени τ = (240—1200) с осаждения. Исследованы спектральные оптические свойства в диапазоне частот (225—6000) см⁻¹, а также электрические параметры структур. Выяснено механизмы донорного влияния примесей висмута на электрические свойства конденсатов. Presented by results of the study of structure formation processes in vapor-phase condensates PbTe: 0,1 аt. % Bi, obtained by evaporation sample of the synthesized compounds in open vacuum and deposition of vapor on fresh chips (0001) mica-muscovite brand STA. Established features their nucleation and growth at different temperatures Ts = (420—470) K and time τ = (240—1200) s deposition. Investigated spectral optical properties in the frequency range (225—6000) cm⁻¹ and the electrical parameters of the structure. Clarified the mechanisms of donor influence impurities of bismuth on the electrical properties of condensates.