З історії спроб створення порто-франко на Кримському півострові в кінці ХVІІІ - першій половині ХІХ ст. - Гончарук, Т.Г. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Спроби запровадження порто-франко (режиму безмитної торгівлі) у Криму в кінці ХVІІІ - першій половині ХІХ ст. були помітними явищами економічної
історії півострова. У статті аналізується зміст численних проектів запровадження порто-франко, які пропонувалися представниками різних прошарків населення. Розглядаються також спроби керівництва Російської імперії запровадити порто-франко в Криму. Вказано на причини, через які реалізація цих урядових заходів не була успішною. Попытки ведения порто-франко (режима беспошлинной торговли) в
Крыму в конце ХVIII - первой половине ХIХ в. Были заметными явлениями в
экономической истории полуострова. В статье анализируется содержание многочисленных проектов введения порто-франко, которые предлагались представителями различных слоев населения. Рассматриваются также попытки руководства Российской империи ввести порто-франко в Крыму. Указываются причины, из-за которых реализация подобных правительственных мер не имела
успеха. Attempts of conducting porto-franco (a mode of duty-free trade) in Crimea at
the end of XVIII - first half XIX century were the appreciable phenomena of peninsula's
economic history. In article the maintenance of numerous projects of introduction
porto-franco which were offered by representatives of various layers of peninsula
is analyzed. Attempts of a management of Russian empire to enter porto-franco in
Crimea are also considered. The reasons because of which realization of similar
governmental measures had no success are specified.