Передумови появи міст Донбасу та умови їхнього розвитку в дореволюційну добу - Дем’янчук, П. (Український історичний збірник, 2015)
У статті розглянуто основні передумови появи міст Донбасу, простежено внутрішні та зовнішні умови їх розвитку в дореволюційну добу. Виділено та проаналізовано основні етапи цього процесу. Охарактеризовано етнонаціональну структуру населення регіону. Визначено основні чинники, які сприяли перетворенню Донбасу на один з найбільш урбанізованих регіонів України. In the article the main prerequisites for the appearance of cities of Donbas, internal and external conditions of its development in pre-revolutionary days are considered. The main stages of this process are allocated and analyzes. The development of ethnic structure of population of this region is analyzed. The main factors that helped transform this area into the most urbanized region in Ukraine have been determined.