Повітові училища України: мережа, фінансування, система управління (1804–1849 рр.) - Милько, В. (Український історичний збірник, 2015)
Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулювала процес створення
та розвитку повітових училищ в Російській імперії (1804–1849 рр.). Основну
увагу акцентовано на аналізі специфіки управління початковими навчальними
закладами, які діяли в українських містах. Розкрито вплив на цей процес
міністерського чиновництва та місцевої адміністрації. A normative-legal base that regulated the process of creation and development of
schools of uyezd in the Russian empire is analyzed (1804–1849). Basic attention is
paid to the analysis of specific management of primary educational establishments
that operated in Ukrainian cities. Influence on this process by ministerial officials and
local administrations is found out.