Транспортна жандармерія українських губерній і проблема біженців у роки Першої світової війни - Вергун, С. (Український історичний збірник, 2015)
У статті розглянуто функціонування транспортної жандармерії як елементу механізму імперського управління в українських губерніях та містах самодержавної Росії на прикладі діяльності ЖПУЗ по організації безпеки на залізницях та легального перевезення біженців у роки Першої світової війни та співпрацю з іншими адміністративними інституціями влади. This article deals with function of transport gendarmerie as element of empire ruler mechanism in Ukrainian guberniyas and cities of sovereign Russia using the example of safe securing of railways and legal transportation of refugees during the First World War and their collaboration with others rule institutions.