Літописний матеріал чернігівського змісту ХІІ — середини ХІІІ ст. у Новгородському Першому літописі - Чугаєва, І. (Український історичний збірник, 2015)
Стаття присвячена аналізу літописних статей ХІІ — початку ХІІІ ст.
Новгородського Першого літопису, що містять унікальну чернігівську за
змістом інформацію, яка відсутня в Лаврентіївському та Іпатіївському літописних зводах. Автор робить висновок про походження частини південноруських звісток Новгородського Першого літопису, насичених чернігівським
матеріалом, із чернігівського джерела. The article deals with analysis of chronical reports of the XIIth — the middle of
the XIIIth centuries of The First Novgorodian Chronicle, contained unique information
with Chernihiv content, which are absent in The Laurentian Chronicle and The
Hypatian Chronicle. The author reaches a conclusion about origin of a few southrus’
reports with chernihiv materials of The First Novgorodian Chronicle from Chernihiv source.