Зміна гранулометричного складу та гідрофільності активованого вугілля після УЗ опромінення у докавітаційному режимі - Бордун, І.М.; Корецький, Р.М.; Пташник, В.В.; Садова, М.М. (Физическая инженерия поверхности, 2014)
Показано ефективність докавітаційного ультразвукового (УЗ) опромінення для подрібнення дрібнодисперсних вугільних матеріалів. Результати подрібнення залежать від наданої енергії водно-вугільній суспензії та процентного вмісту вугілля у ній. Встановлено, що у залежності від поставленої задачі і враховуючи взаємозв’язок між параметрами опромінення, можна досягнути зміни гранулометричного складу активованого вугілля у потрібному напрямку. Незалежно від обраного режиму УЗ опромінення спостерігалося зменшення зольності та зростання кислотності поверхні обробленого вугілля. Встановлено, що зміна гідрофільної поверхні пор залежить від енергії УЗ впливу, а також процентного вмісту активованого вугілля у суспензіях. Показано эффективность докавитационного ультразвукового (УЗ) облучения для измельчения мелкодисперсных угольных материалов. Результаты измельчения зависят от переданной энергии водно-угольной суспензии и процентного содержания угля в ней. Установлено, что в зависимости от поставленной задачи и учитывая взаимосвязь между параметрами облучения, можно добиться изменения гранулометрического состава активированного угля в нужном направлении. Независимо от выбранного режима УЗ облучения наблюдалось уменьшение зольности и увеличение кислотности поверхности обработанного угля. Установлено, что изменение гидрофильной поверхности пор зависит от энергии УЗ воздействия, а также процентного содержания активированного угля в суспензиях. The efficiency of precavitational ultrasound (U) irradiation for crushing of finely dispersed coal materials is showed. The crushing results depend on the provided energy by coal-water suspension and on the percentage of carbon in it. It is established that you can achieve a change of granulometric composition of activated carbon in the right direction depending on this task and considering the relationship between exposure parameters. Decrease in ash content and growth of surface acidity of the treated carbon is observed, independently of the selected mode U irradiation. It was established that the change in pore hydrophilic surface depends on the energy of U influence, and the percentage of activated carbon in the suspensions.