Право запиту Державної ради Російської імперії 1906-1916 рр. - Зінченко, О.В. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2004)
Актуальність дослідження охоплює кілька аспектів: 1) наближення 100-літнього ювілею запровадження в Російській імперії народного представництва у вигляді Державної думи та Державної ради (20 лютого - 23 квітня 1906 р.); 2) відсутність досліджень сутності та повноважень Державної ради, у тому числі й права запиту; 3) необхідність перегляду загальних оцінок реформування державного ладу Росії у 1905 - 1907 рр., які давались радянською історіографією; 4) висвітлення досвіду країн, які переходили від автократії до парламентаризму. Мета статті - виявити особливості права запитів державних радників Російської імперії 1906 - 1916 рр. шляхом аналізу оновленого російського державного законодавства та порівняння його з іноземними державними законами. Головне завдання дослідження пов'язане з детальним аналізом Основних державних законів, Запровадження Державної думи, Запровадження Державної ради, Наказу Державної ради та парламентських наказів іноземних держав.