Своеобразие Семигорского вулкана на северо западе Кавказа - Шнюков, Е.Ф.; Юшин, А.А.; Парышев, А.А.; Гусаков, И.Н.; Пермяков, В.В. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2015)
Приведены результаты исследования минерального состава продуктов извержения Семигорского грязевого вулкана. Методом электронной микроскопии изучена акцессорная минерализация тяжелой фракции, выделенной из пород сопочной брекчии. Установлено присутствие индивидов и агрегатов самородных минералов, сульфидов, оксидов, карбонатов, фосфатов, минералов свинца. Изучение минерального состава крупнообломочной фракции позволило выявить две формы проявления минерализации — карбонатную и силикатную. Характерной особенностью рудного грязевулканического процесса в Семигорском вулкане является полиметаллическая специализация меловых отложений. Наведено результати дослідження мінерального складу продуктів виверження Семигорського грязьового вулкану. Методом електронної мікроскопії вивчено акцесорну мінералізацію важкої фракції, виділеної з порід сопкової брекчії. Встановлено присутність індивідів і агрегатів самородних мінералів, сульфідів, оксидів, карбонатів, фосфатів, мінералів свинцю. Вивчення мінерального складу грубоуламкової фракції дозволило виявити дві форми прояву мінералізації — карбонатну та силікатну. Характерною особливістю рудного грязьовулканічного процесу в Семигорському вулкані є поліметалічна спеціалізація крейдових відкладів. The results of study of mineral composition of eruption product of Semigorsky mud volcano. Accessory mineralization of heavy fraction extracted from mud breccias was carried out by electron microscopy. It was found the presence of individuals and aggregates of native minerals, sulfides, oxides, phosphates, lead minerals, carbonates. Study on mineral composition of coarse fraction brought out two forms of mineralization — carbonate and silicate. Characteristic feature of ore process in mud volcano is polymetallic specialization in Cretaceous sediments.