К проблеме газонефтеразведки на южном склоне Украинского щита - Краюшкин, В.А.; Гусева, Э.Е.; Науменко, У.З.; Черниенко, Н.Н.; Шевченко, Н.Б. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Около 1,3 трлн м³ нефти и почти 14 трлн м³ природного газа открыто на восточном склоне Бразильского щита, северном склоне Гвианского и западном склоне Канадского в условиях активного водообмена. Нечто подобное существует и на южном склоне Украинского щита: здесь расположены Азовское (Ростовское), Екатериновское, Кущевское, Обуховское, Приазовское, Синявское и Тузловское газовые месторождения. Они имеют около 43,5 млрд м³ природного газа в активно водообменных земных недрах и, в целом, свидетельствуют об успешности будущей газонефтеразведки в подобных гидродинамических условиях. Майже 1,3 трлн м³ нафти і близько 14 трлн м³ природного газу відкрито на східному схилі Бразильського щита, північному схилі Гвіанського та західному схилі Канадського в умовах активного водообміну. В дещо подібних умовах на південному схилі Українського щита існують Азовське (Ростовське), Єкатеринівське, Кущівське, Обухівське, Приазовське, Синявське та Тузлівське газові родовища. Вони мають майже 43,5 млрд м³ природного газу в активно водообмінних земних надрах і, в цілому, свідчать про успішність майбутньої газонафторозвідки у подібних гідродинамічних умовах. About 1.3 trillion m³ of oil and about 14 trillion m³ of natural gas were discovered in east slope of the Brazil Shield, north slope of the Guayana Chield and west slope of the Canadian Shield under active water2exchange conditions there. Something alike also exists in south slope of the Ukrainian Shield: there are the Azov (Rostov), Yekaterinov, Kushtchevka, Obukhov, Priazov, Sinyav and Tuzlov gas fields. They have about 43.5 billion m³ of natural gas in their active water2exchange subsurface and, on the whole, evidence to the successfulness of future exploration for petroleum under such hydrodynamic conditions.