Карта абсолютных значений поля силы тяжести территории Украины и некоторые аспекты ее возможной интерпретации - Ентин, В.А.; Гуськов, С.И.; Орлюк, М.И.; Гинтов, О.Б.; Осьмак, Р.В. (Геофизический журнал, 2015)
Для території України вперше побудовано електронну карту абсолютних значень поля сили тяжіння (Gн) з використанням суміщених електронних матриць аномалій Буге за густини проміжного шару 2,3 г/см3 і значень висотних відміток (Балтійська система). Розміри елементарної комірки матриць 1х1 км, отримана помилка інтерполяції карти Gн для рівнинної місцевості ±2,1 мГал. Показано, що карти Gн дають повнішу інформацію про тектонічні процеси, які беруть участь у формуванні земної кори, оскільки відображують спільний вплив густинних і рельєфоутворювальних факторів, який не враховують під час аналізу карт аномалій Буге. Наведено приклади великих лінеаментів тектонічної природи, чітко виражених на карті Gн і практично не помітних на карті аномалій Буге. Порівняння аномалій Gн і Буге (2,3 г/см3) у гірських районах (Крим, Карпати) дає уявлення про глибинність гравітуючих об'єктів, а великі регіональні відмінності аномалій Gн, що досягають у межах України 950 мГал, необхідно брати до уваги під час вирішення завдань геофізичної екології та складання метеорологічних прогнозів. Указано на необхідність включення до комплекту гравіметричних матеріалів, використовуваних для геолого-геофізичних інтерпретації, і карт поля Gн. У зв'язку з цим запропоновано внести зміну в чинні положення з проведення гравіметричних робіт, увівши в них вимогу стосовно необхідності подання як звітного матеріалу карти спостереженого поля сили тяжіння. An electronic map of absolute values of gravity field (Gн) has been plotted for the territory of Ukraine for the first time with application of combined electronic matrices of Buge anomalies in case of the density of intermediate layer 2,3 g/cm3 and the values of altitude marks (the Baltic system). The size of unit cell of the matrix is 1x1 km, the error obtained for the map interpolation Gн for flat country is ±2,1 mGal. It has been shown that the maps of Gн give more complete information on tectonic processes, taking part in the Earth's crust formation because they reflect combined effects of density and relief-producing factors, which are not taken into account while maps of Buge anomalies are being analyzed. Examples have been given of large lineaments of tectonic origin, clearly visible on Gн map and practically unnoticeable on the map of Buge anomalies. Comparison of anomalies of Gн and Buge (2,3 g/cm3) in mountain areas (Crimea, Carpathians) gives an idea of hypogenous nature of gravity objects, and large regional differences of anomalies Gн, which are as big as 950 mGal within the limits of Ukraine must be taken into account while problems of geophysical ecology and compiling meteorology forecasts are being solved. A necessity is being indicated to introduce maps of Gн field to a set of gravimetric materials used for geological-geophysical interpretation. In this connection we propose to introduce in the running regulations for gravity works, and a demand on presenting a map of observed gravity field as a report.