Кинематика формирования западной и центральной частей Украинского щита в период 2,05-2,02 млрд лет назад - Мычак, С.В. (Геофизический журнал, 2015)
На основі тектонофізичного вивчення Уманського, Новоград-Волинського та Новоукраїнського гранітоїдних масивів західної і центральної частин Українського щита встановлено характер напружено-деформованого стану земної кори регіону в період 2,05-2,02 млрд років. Відновлено єдине палеополе тектонічних напружень для немирівського і лелеківського етапів. Складено уточнену шкалу етапів деформацій західної і центральної частин Українського щита на відрізку 2,45-1,73 млрд років. Обґрунтовано уявлення про обертання західної частини щита відносно центральної проти годинникової стрілки на часовому відрізку 2,05-2,02 млрд років тому. On the basis of study of Umansk, Novograd-Voolynsk and Novoukrainsk granitoid massif of western and central parts of the Ukrainian shield by tectonophysical methods intensely deformed state of the earth's crust in the period between 2,05-2,02 Ga has been revealed. The single paleofield of tectonic stress for Nemirovsk and Lelekovsk stages has been restored. A refined scale of deformation stages of the northwestern and central part of the Ukrainian Shield in the time interval 2,45-1,73 Ga has been composed. The idea of counter-clockwise turning the western part of the shield relative to its central part during the interval of 2,05-2,02 Ga is being substantiated.