Деформационные режимы и кинематические обстановки новейшего тектонического разрывообразования в пределах Горного Крыма. 2 - Вольфман, Ю.М. (Геофизический журнал, 2015)
Продовжено розпочаті у статті 1 [Вольфман, 2014] опис і аналіз стереографічних моделей деформаційних режимів тектонічного розривоутворення та відповідних їм кінематичних обстановок. Наведено моделі та приклади прояву скидних, підкидних і підкидо-скидних деформаційних режимів. Обґрунтовано закономірну впорядкованість орієнтувань полів напружень, що зумовили процеси новітнього тектонічного розривоутворення у межах Гірського Криму, інверсійний характер прояву кінематичних обстановок, особливості трансформацій структуроутворюючих полів напружень і, відповідно, деформаційних режимів, а також роль тектонічних розривів тих чи інших структурно-кінематичних типів (у тому числі покривно-насувних порушень) у структурі регіону. Показано необхідність внесення деяких коректив у постановку завдань, методологію та інтерпретацію результатів проведених тек- тонофізичних досліджень. Description and analysis of stereographic models of deformational regimes of tectonic faulting and corresponding kinematic conditions given in part 1 [Volfman, 2014] have been continued. Models and examples of manifestations of fault, uplift and uplift-fault deformational regimes have been given. Naturally determined order of strain field orientations has been substantiated, which specified the processes of tectonic faulting in the Mountain Crimea area, inversion mode of kinematic conditions manifestation, special features of transformation of structure forming strain fields and accordingly deformational regimes as well as the role of tectonic faults of those or other structural-kinematic types (including blanket-thrust faults) in the structure of the region. Necessity has been shown to introduce some corrections to problems definition, methodology and interpretation of results of tectonic studies being conducted.