Оценка проводимости мантии юго-западной части Восточно-Европейской платформы - Логвинов, И.М.; Астапенко, В.Н. (Геофизический журнал, 2015)
На підставі спільної інтерпретації (1D інверсія) магнітотелуричних зондувань у 115 пунктах на території південно-західної частини Східноєвропейської платформи і геомагнітних індукційних зондувань на геомагнітних обсерваторіях України, Білорусі та Польщі оцінено геоелектричну будову мантії на глибинах 100-1000 км. Результати інверсії розглянуто з погляду на розподіл електропровідності. Нижче глибин 450 км провідність різко збільшується. На всій території виділено шар підвищеної провідності потужністю близько 200 км з центром на глибині 750 км. Наявність єдиного провідного шару на глибині 100-200 км за результатами цього дослідження не встановлено. У безпосередній близькості від обсерваторії "Мінськ" виявлено локальні об'єкти підвищеної провідністі на різних глибинах земної кори. Geoelectric structure of the mantle at the depth of 100-1000 km is determined through joint interpretation of magnetotelluric sounding in 115 sites in the territory of southwestern part of the East European Platform and geomagnetic induction sounding at geomagnetic observatories of Ukraine, Belarus and Poland. Data inversions are considered in terms of conductance distribution. Below the depth of 450 km a sharp increase of conductivity begins. Throughout the whole area a layer of high conductivity can be selected with thickness of about 200 km with the center at a depth of 750 km. A single conductive layer at the depth of 100-200 km, was not revealed as a result of this study. In the vicinity of the Minsk observatory local objects with increased conductivity at different depths in the crust have been marked.