Теоретические основы гидродинамической томографии - Кобрунов, А.И. (Геофизический журнал, 2015)
Розглянуто задачу прогнозу просторового розподілу ефективного фільтраційного опору проникного пласта на засадах принципів томографії. Розроблено теоретичні основи гідродинамічної томографії, що ґрунтуються на даних гідродинамічного прослуховування та аналізі динаміки реперної точки кривої відновлення тиску. Сконструйовано обчислювальні схеми, що реалізують алгоритм розв'язування прямої задачі для розрахунку інтервальних часів руху реперної точки в системі свердловин для заданого розподілу коефіцієнта п'єзопровідності, як завдання мінімізації часу руху вздовж променів. Створено алгоритм розв'язування оберненої задачі на основі принципу алгебричної томографії. Вихідні дані для реалізації алгоритму гідродинамічної томографії крім прямого експерименту можуть бути синтезовані з моделі роботи родовища, навченої на історії його розробки. A problem of the forecast of spatial distribution of effective filtration resistance of permeable layer based on tomography principles is under consideration. Theoretical grounds of hydrodynamic tomography have been elaborated based on the data of hydrodynamic interception and analysis of dynamics of the fixed point on the curve of pressure renewal. Calculating schemes have been designed implementing the algorithm of solving a direct problem for calculation of interval travel time of the fixed point between the boreholes system for the specified distribution of piezoconduc- tivity coefficient, as a problem of travel time minimization along the rays. Algorithm for solving the inverse problem based on the principle of algebraic tomography has been designed. Initial data for realization of hydrodynamic tomography algorithm can be synthesized in addition to direct experiment from the operation model of a deposit trained on its development history.