Нелинейная динамика, сейсмичность и аэрокосмические зондирующие системы - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2015)
Розглянуто процеси та явища, які з позиції нелінійної динаміки можуть бути реалізовані і є типовими для геосистем. Увагу зосереджено на особливостях і нових можливостях, які дають ідеї і підходи до нелінійної динаміки для вирішення прикладних задач геофізики. Проаналізовано передумови для фізичної інтерпретації спонтанної електромагнітної і сейсмоакустичної емісії як продукту безперервних у часі перехідних динамічних процесів, пов'язаних із взаємодією різних підсистем геосередовища як його метастабільних станів і послідовності останніх. Зроблено спробу аналізу літосферно-атмосферно-іоносферних зв'язків, методів багатопараметричного аерокосмічного моніторингу короткострокових провісників сильних сейсмічних подій. Обговорено його можливості та обмеження, необхідність комплексування пасивних моніторингових систем, які ґрунтуються на вивченні спектрів емісійних сигналів і генеруються геосередовищем, з активними системами, які орієнтовані на контроль сприйнятливості геосистеми. Підкреслено безпідставність спроб надійного і точного короткострокового прогнозу поза межами досліджень фізики формування осередків руйнації та розвитку деформаційного процесу в земній корі на заключній стадії в режимі із загостренням. Processes and phenomena are under consideration, which can be realized from the viewpoint of nonlinear dynamics and are typical for geosystems. Attention is focused on the main features and new possibilities given by the ideas and approaches of nonlinear dynamics for solving applied problems of geophysics. Premises for physical interpretation of spontaneous electromagnetic and seismoacoustic emission as a product of temporally uninterrupted transitional dynamic processes related to interaction of different subsystems of geo-medium as its metastable conditions and succession of such conditions are analyzed. An attempt has been undertaken to analyze lithosphere- atmosphere-ionosphere relations, methods of multiparametric aerospace monitoring of short-term precursors of strong seismic events. Its possibilities and limits are considered and the necessity of integrating passive monitoring systems based on the study of medium-generated emission signals spectra with active ones, oriented to system receptivity control. Baselessness of attempts to give reliable and accurate short-term forecast without studying physics of producing destruction sources and development of deformation process within the Earth's crust during the final stage in a regime with intensification has been noticed.