Магнитное склонение на территории Украины: результаты наблюдений и вычислений - Орлюк, М.И.; Роменец, А.А.; Марченко, А.В.; Орлюк, И.М.; Иващенко, И.Н. (Геофизический журнал, 2015)
Запропоновано технологію розрахунку силових та кутових компонент вектора індукції магнітного поля Землі. Технологія ґрунтується на розробці тривимірної моделі земної кори і розрахунку від неї північної (ΔBax), східної (ΔBay) та вертикальної (ΔBaz) складових аномального магнітного поля, які у поєднанні з відповідними складовими (B0х, B0y, B0z) нормального поля дають змогу визначити повні значення Вх- , By- , Bz -компонент магнітного поля Землі. З їх використанням розраховуються величина горизонтальної компоненти (BH) геомагнітного поля та кути його схилення D і нахилення І. Розраховано величини магнітного схилення D на територію України на епоху 2010 р. (змінюється від -6° до +20°) та віковий хід на період 2010-2015 рр. (6,0-7,5 хв/рік). Оцінено внесок у величину магнітного схилення D її нормальної (D₀) та аномальної (ΔD) складових. Точність розрахованих величин D оцінено зіставленням із заміряними значеннями магнітного схилення на магнітних обсерваторіях та пунктах вікового ходу. Для більшості пунктів різниця варіює в межах 3-6 хв. Результати розрахунків магнітного схилення D для часового інтервалу 2010-2015 рр. використовують державні служби України ("Украерорух", "Топографічна служба ЗСУ") для забезпечення безпеки польотів та розробки топографічних карт. A method to calculate power and angular components of the Earth's magnetic field induction vector is proposed. This method is grounded on the development of 3D model of the Earth's crust and following calculation by it of northern (ΔBax), eastern (ΔBay) and vertical (ΔBaz) components of anomalous magnetic field that together with corresponding components (B0х, B0y, B0z) of normal field enable to define full values of Вх-, By-, Bz -components of the Earth's magnetic field. Using them the value of horizontal component (BH) as well as the angles of declination D and inclination I of geomagnetic field vector are calculated. The values of magnetic declination D on the territory of Ukraine for the epoch of year 2010 (is changing from -6 to +20°) and secular variation for the period of years 2010-2015 (6,0-7,5 min/year) are calculated. The contribution into magnetic declination D of its normal (D₀) and anomalous (ΔD) components is estimated. The accuracy of calculated values D is appraised by means of comparison with the values of magnetic declinations measured at magnetic observatories and secular variation stations. For majority of stations the difference is within 3-6 minutes. At the present time the calculation results of magnetic declination D for the period of years 2010-2015 are used by state services of the Ukraine ("UkSATSE", "Topographic service of MoD") to ensure flight security and to compile topographic maps.